Technisch Werken

Kunstmatige intelligentie zou werkweek kunnen verkorten in de toekomst

Kunstmatige intelligentie is in opkomst. Veel bedrijven zijn bezig met machines, robots en systemen die zelfstandig kunnen ‘denken’. Deze techniek wordt in het Nederlands kunstmatige intelligentie genoemd maar de Engelse termen artificial intelligence of AI zijn veel bekender. Veel mensen en bedrijven zijn van mening dat artificial intelligence voor de mensheid een belangrijke toegevoegde waarde kan zijn. Alibaba-oprichter Jack Ma heeft aangegeven dat AI er in de toekomst wel eens voor zou kunnen zorgen dat mensen minder werken omdat het werk voor een deel door machines en robots wordt overgenomen.

Tijdens de World Artificial Intelligence Conference in Sjanghai had de Alibaba opgerichter volgens het CNBC het volgende aangegeven: “Ik denk dat mensen drie dagen van vier uur zouden moeten werken”. Jack Ma gaf verder aan dat kunstmatige intelligentie er voor zou kunnen zorgen dat mensen meer tijd zouden krijgen om gewoon mens te zijn. Daardoor zouden er minder banen nodig zijn. De banen die volgens hem in de toekomst nodig zijn zullen puur worden gebruikt om mensen gelukkiger te maken. Volgens hem is de invoering van kunstmatige intelligentie op grote schaal te vergelijken met de industriële revolutie.

Toen elektrische stroom werd ingevoerd konden mensen meer leuke dingen gaan doen. De mens kreeg verlichting maar kon bijvoorbeeld ook met een elektrische apparatuur televisie kijken, radio luisteren, elektrisch koken en zo voort. Dat maakt duidelijk dat technische ontwikkelingen veel voor de levenskwaliteit voor mensen kunnen betekenen. Dit klinkt als een ideaalbeeld maar niet iedereen is positief over de ontwikkelingen. Volgens de wetenschapper Stephen Hawking die vorig jaar was overleden zou de nieuwe technologie zelfs tot het einde van de mensheid kunnen leiden.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!