AI Coalitie: Nederland moet meer investeren in kunstmatige intelligentie vanaf 2019

Op donderdag 18 juli 2019 presenteerde de Nederlandse AI Coalitie een aantal doelstellingen met betrekking tot de bevordering van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in Nederland. Volgens de bedrijven die zich in de AI Coalitie hebben verenigd moeten er een aantal grote stappen worden gezet als Nederland voorop wil blijven lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Volgens de organisaties zou er onder andere een nationaal fonds moeten komen voor het financieren van (nieuwe) bedrijven die zich bezighouden met artificial intelligence. Daarnaast is er een groot omscholingsprogramma nodig in Nederland zodat er meer hoogopgeleide engineers op de arbeidsmarkt beschikbaar komen die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van artificial intelligence. Een andere belangrijke doelstelling is het verkrijgen van een Europees AI-kenniscentrum in 2021. Daar zou Nederland zich meer voor moeten inzetten.

AI Coalitie

Vandaag werden de doelstellingen door coalitie gepresenteerd. Deze AI Coalitie wordt geleid door werkgeversorganisatie VNO-NCW. Naast deze werkgevers organisaties zijn ook het MKB Nederland, Seedlink, IBM, Philips, TNO en Ahold Delhaize aangesloten. Ook het ministerie van Economische Zaken maakt onderdeel uit van AI Coalitie. Daarnaast hebben zestig andere partijen aangegeven inmiddels kenbaar gemaakt dat ze ook willen meedoen met de AI Coalitie.