Huizenzoekers moeten oppassen voor geïdealiseerde foto’s van koopwoningen

Het zoeken naar een woning vinden veel mensen leuk en spannend. Zeker nu het aanbod gering is zullen mensen hun eisen eventueel willen aanpassen zodat ze breder kunnen zoeken en meer woningen in beeld krijgen op de websites van makelaars of op de grote woningsites zoals Funda. Deze websites geven een digitaal beeld van een woning. Omdat dit digitale beeld vaak het eerste beeld is wat men van een woning krijgt worden de foto’s vaak zo mooi mogelijk gemaakt. Daarvoor worden allemaal verschillende trucks gebruikt. Deze truckjes gaan ver zelfs tot en met photoshop. Daar moeten huizenzoekers rekening mee houden.

De fotograaf die de woning fotografeert voor de website en advertentie kan een hoop veranderen aan het beeld dat over een woning ontstaat. Zo worden sommige ruimtes zoals de woonkamer met een bepaalde groothoeklens genomen zodat deze groter lijken. Ook worden veel dingen weggehaald zoals krappalen, hondenmanden en huisdierkooien. Ook kabels en bepaalde meubels worden weggehaald om een woning groter te laten lijken. Verder wordt gespeelt met lichtinval zodat een woning dikwijls veel zonniger en lichter lijkt dan de werkelijkheid. Ook worden specifieke accenten toegevoegd om de woning en haar gebruikers luxer te laten lijken. Het bezichtigen van een woning is daarom altijd belangrijk. In de praktijk kan een woning zeker tegenvallen als men deze bekijkt en alle geïdealiseerde dingen niet aanwezig zijn.

Een compleet lege badkamer met een paar prachtig neergehangen handdoeken ziet er natuurlijk geweldig uit maar is dit wel een realistisch beeld. In de praktijk zullen badkamers vol staan met allemaal flesjes, tubes en andere materialen voor de persoonlijke verzorging. Zo is het ook met woonkamers, keukens, bijkeukens, garages, slaapkamers en alle andere ruimtes. Daar dient men zeker rekening mee te houden als men de foto’s bekijkt. Een woning kan er uit zien als een toonzaal maar dat is zeker niet de werkelijkheid ook als iemand een woning koopt zal dit ideaalbeeld heel snel verdwijnen.