Technisch Werken

Gemiddelde dekkingsgraad Nederlandse pensioenfondsen begin augustus 2019 gedaald onder 100 procent

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is verder gedaald in augustus. Aan het begin van augustus is de dekkingsgraad van pensioenfondsen gedaald naar 98 procent terwijl de pensioenfondsen eerder nog op 102 procent dekkingsgraad stonden. Door deze ontwikkelingen dreigen er aan het einde van 2019 en in 2020 kortingen van pensioenfondsen te worden doorgevoerd. Dit heeft onderzoeksbureau Aon donderdag 8 augustus 2019 bekend gemaakt.

De pensioenfondsen hebben problemen met hun dekkingsgraad vanwege de problemen op de beurzen. Doordat de beurzen in Nederland te maken krijgen met verliezen gaat ook het vermogen dat pensioenfondsen hebben uitstaat in beleggingen en investeringen achteruit. De forse rentedalingen hebben ook een negatieve invloed gehad op de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. In een nieuwe Pensioenthermometer heeft Aon de ontwikkelingen van pensioenfondsen in Nederland weergegeven. Omdat de dekkingsgraad van pensioenfondsen op 98 procent is uitgekomen is er sprake van een tekort van twee procent om in de toekomst uit te keren.

Volgens Aon zijn pensioenfondsen met een daling in de dekkingsgraad in augustus onder de “kritieke grens” gekomen. Het wettelijk vereiste minimum aan dekkingsgraad is 104,3 procent. De beleidsdekkingsgraad ligt op 106 procent. Er zijn volgens Aon een paar pensioenfondsen onder de kritische grens. De toekomst ziet er niet gunstig uit. Als er nog meer verliezen op de beurzen worden geleden of als er nieuwe renteverlagingen worden doorgevoerd dan kan de dekkingsgraad nog verder omlaag worden bijgesteld.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!