Technisch Werken

EIB: wintig procent van de bouwvakkers komt uit het buitenland in 2019

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft dinsdag 11 juni 2019 bekend gemaakt dat het aandeel buitenlandse arbeidskrachten in de bouw is toegenomen. Volgens het instituut is het aandeel buitenlandse werknemers op de bouw gestegen naar een op de vijf. Economisch Instituut voor de Bouw heeft deze uitspraak dinsdag gedaan naar aanleiding van een nieuwe studie op dit gebied. Volgens het EIB werken er in Nederland in totaal 40.880 mensen in de bouw die afkomstig zijn uit het buitenland. Dit aantal is een toename is van 20 procent in de periode van 2015 tot 2017.

In deze periode kwam de groei van de arbeidscapaciteit in Nederland voor 40 procent van de buitenlandse krachten. Volgens het EIB kan de groei in het aantal buitenlandse arbeidskrachten op de bouw in Nederland nog verder toenemen. In 2020 zouden er in Nederland 53.000 arbeidskrachten in de bouw kunnen werken die uit het buitenland afkomstig zijn. Dan zou de huidige toename zich wel in een gelijk tempo moeten voortzetten.

Door een toename in het aantal buitenlandse krachten op de bouw zou de “complexiteit” op de bouwplaats worden verhoogt volgens het EIB. Er kunnen taal en cultuurproblemen ontstaan. Daardoor zou er meer aandacht moeten worden besteed aan de communicatie en bovenal ook aan de veiligheid. Veel problemen met betrekking tot de veiligheid hebben te maken met communicatie op de werkvloer. Als de communicatie wordt verbetert zal ook de veiligheid worden vergroot volgens het EIB.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!