Eerste Nederlandse groene staatslening brengt 6 miljard euro op in 2019

Afgelopen dinsdag heeft de nieuwe groene obligatie van de Nederlandse Staat in totaal bijna 6 miljard euro opgeleverd. De staatslening heeft een looptijd van twintig jaar en bleek erg in trek op de financiële markt. In totaal bracht het uitbrengen van de staatslening 5,98 miljard euro op. Nederland wordt beschouwd als een kredietwaardig land. Deze kredietwaardigheid wordt inzichtelijk gemaakt door de zogenaamde triple-A-rating. Er zich wel meer landen die een dergelijke hoge kredietwaardigheid hebben maar Nederland is wel het eerste land met een triple-A-rating dat een groene staatsobligatie uitgeeft. Andere landen zoals Ierland, Frankrijk en België hebben eerder ook wel groene staatsleningen uitgebracht alleen deze landen hadden niet zo’n hoge kredietwaardigheid als Nederland.

Dat maakt de groene staatslening van Nederland extra aantrekkelijk op de markt. Van te voren werd al rekening gehouden met een fors bedrag. De schatting van de opbrengst van de staatslening op de financiële markt was tussen de 4 en 6 miljard euro. Het daadwerkelijke bedrag lag zeer dicht bij de 6 miljard euro. Dat is goed nieuws want door dit bedrag is duidelijk geworden dat de staatslening een groot succes is geworden. Natuurlijk moet het geld wel worden besteed aan de juiste klimaatdoelen. Het geld wordt besteed aan klimaatgerelateerde uitgaven en investeringen van het Rijk. Het gaat hierbij om duurzame voorzieningen met betrekking tot hernieuwbare energie en klimaatadaptatie. Ook wordt geld geïnvesteerd in duurzaam vervoer.

Op de nieuwe groene obligatie werden verschillende biedingen gedaan. In totaal kwam het aantal biedingen uit op 21,1 miljard. Op 15 januari 2040 loopt de lening af. Ongeveer een derde van de opbrengst was afkomstig van verzekeraars en pensioenfondsen. Daarnaast is een groot deel van de investeerders ook afkomstig uit Nederland. Er waren verschillende organisaties die de groene obligaties aankochten waaronder het grootste pensioenfonds van Nederland ABP, deze stak 171 miljoen euro in de groene obligatie. Het pensioenfonds PGGM investeerde voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn 82,5 miljoen euro in de staatslening.