ZZP’ers weer massaal aan de slag in tweede helft 2020

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland neemt weer toe. Ten opzichte van juni 2019 zijn er in juni 2020 ongeveer twintig procent meer mensen gestart als zzp’er. Dit bericht werd bekend gemaakt door de Kamer van Koophandel (KVK) tijdens een gesprek met de mensen van website NU.nl. De KvK denkt dat de stijgende lijn in het aantal startende zzp’ers de komende maanden zal doorzetten.

In juni zijn in totaal 15.600 mensen gestart als fulltime of parttime zzp’er. Met name in de sectoren zakelijke dienstverlening, detailhandel en de bouw is er een toename geregistreerd in het aantal startende zzp’ers. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er in het eerste half jaar van 2020 veel zzp’ers hebben besloten om te stoppen. Het aantal zzp’ers dat actief was is gedaald door de uitbraak van COVID-19. In de eerste zes maanden van 2020 stopte ongeveer 26 procent van de fulltime zzp’ers. Daarnaast stopte ongeveer 50 procent meer parttime zzp’ers in Nederland. Vooral in de ICT & media stopten meer zzp’ers en de zakelijke dienstverlening.

Nu dit coronavirus langzaam maar zeker uit Nederland verdreven wordt pakken veel bedrijven en werknemers de spreekwoordelijke draad weer op. Dat betekent ook dat er steeds meer zzp’ers actief worden op de markt. Met name in de sectoren waarin het aantal zzp’ers aanzienlijk is afgenomen in de eerste helft van 2020 is nu ook duidelijk een toename merkbaar in het aantal zelfstandigen zonder personeel.