Aantal faillissementen in eerste helft 2020 gelijk aan 2019

Het aantal bedrijven dat in de eerste helft van 2020 failliet is verklaard valt mee ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 13 juli 2020 gemeld. Er zijn in Nederland in de eerste zes maanden van 2020 iets meer dan zestienhonderd bedrijven failliet gegaan.

Volgens het CBS loopt het aan aantal uitgesproken faillissementen per maand sterk uiteen. In juni werden 264 bedrijven en instellingen failliet verklaard in Nederland. Er zijn dalingen en stijgingen merkbaar geweest de afgelopen maanden maar ook de afgelopen jaren. In de maand mei 2013 was er bijvoorbeeld sprake van een piek in het aantal faillissementen daarna was er sprake van een dalende lijn. In de maand september van 2018 was er sprake van een laagterecord van 224 failliet verklaarde bedrijven.

Door de coronacrisis zijn echter in 2020 een aantal bedrijven in financiële moeilijkheden gekomen. Gelukkig konden veel bedrijven met behulp van overheidssteun zoals de NOW regeling er weer bovenop komen maar dat was niet voor alle bedrijven het geval. Een aantal bedrijven moest noodgedwongen toch de deuren sluiten. Sommige bedrijven konden dat zonder faillissement terwijl bij andere bedrijven een faillissement onvermijdelijk was.