Verduurzaming zorgt tijdelijk voor meer werkgelegenheid vanaf 2020

Het verduurzamen van woningen en utiliteit is een goede zaak. Een belangrijk aspect van de verduurzaming is zorgen dat er minder energie wordt verspilt. Dat kan men realiseren door vooral de isolatie te optimaliseren van woningen en andere gebouwen. Het massaal isoleren van bestaande woningen kan natuurlijk voor een grote impuls zorgen op de arbeidsmarkt. Er zijn volop mensen nodig die woningen kunnen isoleren en daar advies over kunnen uitbrengen.

Toch moet men deze toename in werkgelegenheid ook niet overschatten. Het zal vooral een tijdelijke toename zijn. Als de woningen namelijk eenmaal goed geïsoleerd zijn hebben de isoleerders nauwelijks nog werk. De isolatiebedrijven worden namelijk zelden ingeschakeld voor nieuwbouwwoningen. Deze nieuwe woningen worden namelijk meteen met de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal gebouwd. Dat scheelt een hoop werk. Voor isolatiebedrijven betekent dit echter dat er in de toekomst ook geen extra isolatiewerkzaamheden verwacht kunnen worden.

Ook in de energietransitie die aan de verduurzaming verbonden is kan men een vergelijkbare ontwikkeling verwachten. Bestaande bouw kan een energietransitie doormaken. Dat zorgt voor een tijdelijke piek in werkzaamheden maar voor nieuwbouwwoningen met duurzame installaties wordt een dergelijke piek niet verwacht. Nieuwe woningen worden meteen duurzaam gebouwd met energiezuinige installaties.