Stijging aantal faillissementen in juni 2016

In de maand juni van 2016 zijn er meer bedrijven failliet verklaard ten opzichte van de maand er voor. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 8 juli 2016 bekend. Het aantal faillissementen in juni lag 38 hoger dan de maand er voor. De stijging doorbreekt een tendens van drie maanden daling in het aantal faillissementen. In totaal werden in de junimaand 361 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit aantal is exclusief eenmanszaken die failliet werden verklaard. Vooral in de handel werden verhoudingsgewijs veel faillissementen uit gesproken. In dit segment moesten 77 bedrijven noodgedwongen hun deuren sluiten omdat ze failliet zijn verklaard.

Op de tweede plaats staan de financiële instellingen. In dit segment kwam het aantal faillissementen uit op 62. De handel en de financiële dienstverlening behoren echter tot de grootste sectoren van Nederland. In deze bedrijfstakken zijn de meeste bedrijven in Nederland actief. Daarom kan men niet meteen een conclusie trekken dat het met de handel en financiële sector slecht gaat als het aantal faillissementen hierin toeneemt. Dat moet men per sector bekijken.  Dat heeft het CBS ook gedaan en hieruit kwam naar voren dat vooral in de horeca het aantal faillissementen is toegenomen.

Hoewel het aantal faillissementen in de maand juni is gestegen ten opzichte van de mei is er nog geen sprake van een enorme piek. In mei 2013 steeg het  aantal uitgesproken faillissementen piekte het meest. Vanaf die maand is er sprake van een dalende trend. In augustus 2015 kwam het aantal faillissementen in Nederland op het laagste niveau terecht sinds oktober 2008. In de daarop volgende zes maanden steeg het aantal faillissementen weer in Nederland om de daarop volgende drie maanden weer te dalen. Nu is in juni weer sprake van een toename in het aantal faillissementen.

Reactie van Technisch Werken
Het aantal faillissementen dat is uitgesproken in Nederland wordt vaak per maand bekeken. Er zijn echter verschillende zittingsdagen voor de kantonrechters die het faillissement uit kunnen spreken over een bedrijf. Over sommige bedrijven  wordt het faillissement de volgende maand uitgesproken als er geen zittingsdag meer is in de actuele maand. Daardoor vindt er vaak een bepaalde verschuiving plaats die het moeilijk maakt om echt een conclusie te trekken over een bepaalde tendens in het aantal faillissementen.