WOZ waarde gemiddeld 7 procent hoger in 2021 ten opzichte van 2020

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning is in 2021 ongeveer 7 procent hoger geworden dan vorig jaar. Dat zorgt er voor dat de gemiddelde WOZ waarde uitkomt op 290.000 euro. Dit is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het hoogste bedrag ooit. Het statistiekbureau heeft dit bekend gemaakt op basis van nieuwe cijfers. De hoogte van de WOZ-waarde heeft een effect op de gemeentelijke heffingen. Deze heffingen worden namelijk door de gemeente bepaald op basis van de WOZ-waarde van een woning.

Het is inmiddels het zesde jaar op rij dat de WOZ waarde aan het stijgen is. De stijging is in 2021 dus uitgekomen op 7 procent. Dat is wel iets lager dan de stijging die in 2020 werd doorgevoerd. Toen kwam de gemiddelde stijging uit op 8,9 procent. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten. De gemeente Oldambt heeft de grootste stijging in de WOZ waarde. Deze kwam gemiddeld uit op 12,4 procent. Van alle grote steden had Rotterdam de grootste stijging op dit gebied.

Deze kwam uit op 11,4 procent. Verder is de WOZ waarde in Amsterdam verhoudingsgewijs nauwelijks gestegen. Deze stijging kwam uit op 1,2 procent. Dat is een bijzonder laag percentage ten opzichte van het landelijke gemiddelde. De gemiddelde WOZ waarde ligt in Pekela het laagste met een gemiddelde WOZ-waarde van 148.000 euro. Bloemendaal heeft de hoogste waarde. Deze komt uit 778.000 euro. Dat is ruim vijf keer hoger dan Pekela