Wordt samensteller lasser in 2019 en vindt een baan in de metaaltechniek

In de metaaltechniek is ook in 2019 volop werk te vinden. Het valt daarbij op dat steeds meer metaalbedrijven vragen om allrounders. Ook op het gebied van lassen vragen veel bedrijven om allround medewerkers. Dat betekend dat iemand die als lasser aan de slag wil vaak ook moet constructiebankwerken. Daarbij kun je denken aan boren, zagen, slijpen en plaatwerktechnieken. Deze werkzaamheden worden vaak aan de functie van een lasser toegevoegd.

Lassers moeten ook kunnen samenstellen in de praktijk. Samenstellen is op basis van een technische tekening metalen werkstukken bouwen en in elkaar hechten. Nadat het hechten van de constructies klaar is worden deze afgelast. In het verleden was men vaak een (af)lasser of een hechter cq bouwer. Inmiddels is deze functie bij veel metaalbedrijven samengevoegd. Dat zorgt er voor dat bedrijven flexibeler kunnen inspelen op de vraag van hun klanten en hun personeel flexibeler in kunnen zetten.

In de metaaltechniek worden allrounders gevraagd. Veel mensen die in de metaaltechniek zijn de afgelopen jaren juist gericht geweest op 1 discipline. Met is of een samensteller of een lasser geworden. Door de huidige functieverbreding ontstaan er weer leer en ontwikkelmogelijkheden in de metaal. Steeds meer mensen in de metaal volgen een opleiding of training waardoor ze breder inzetbaar worden. Daardoor worden ze ook waardevoller voor hun werkgever.

Dat zorgt er tevens voor dat ook de salarissen omhoog gaan in de metaaltechniek. Verder kunnen mensen in de metaaltechniek langer aan het werk blijven als ze allround worden. De kans op een vast contract neemt ook toe als je meer kunt dan de gemiddelde lasser of samensteller. Geen wonder dat er in de metaaltechniek lasopleidingen en hechtcertificaten worden aangeboden. Dit wordt gedaan door reguliere metaalbedrijven maar ook door VCU uitzendbureaus.