Woningverkoop in kwartaal 4 van 2017 op recordniveau

In het vierde kwartaal van 2017 zijn in Nederland in totaal 66.188 bestaande woningen verkocht. Dit verkoopaantal is het hoogste verkoopniveau dat ooit in een kwartaal is behaald op de Nederlandse woningmarkt. In de laatste drie maanden van 2017 zijn er in Nederland in totaal voor een bedrag van 18 miljard euro aan woningen verkocht op de woningmarkt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maakten maandag 22 januari 2018 de gegevens over de woningmarkt bekend. De woningprijs zou in Nederland zijn gestegen. Voor bestaande koopwoningen werd gemiddeld 7,6 meer betaald dan in 2016. Aan het einde van het jaar waren de koopwoningen verhoudingsgewijs het duurste. In december 2017 steeg de prijs met 8,2 procent op jaarbasis. Daardoor is de prijsstijging in die maand gelijkwaardig aan de prijsstijging die werd gemeten in de maanden oktober en november.

Toch zijn de prijzen van woningen nog niet op het niveau beland van voor de economische crisis. De prijzen zijn in 2017 nog ongeveer drie procent lager dan augustus 2008 toen de woningprijzen op de hoogste piek ooit waren beland. In 2013 belanden de prijzen voor woningen echter in een diep dal. Ten opzichte van dit diepe dal liggen de woningprijzen nu 23 procent hoger. Dat zorgt er voor dat de woningmarkt van Nederland langzaam maar zeker steeds dichter bij het hoogste prijsniveau van woningen ooit komt. Ten opzichte van de afgelopen jaren is het prijsniveau voor koopwoningen in december 2017 vergelijkbaar met het prijsniveau van juli 2007.