Woningtaxaties mogelijk honderden euro’s duurder vanaf 1 juni 2021

Het taxeren van een woning gaat in de toekomst mogelijk meer geld kosten. Dat is het gevolg van een wijziging van de Europese regels op dit gebied. Woningeigenaren en banken vinden de wijziging in de regels niet verstandig. Woningeigenaren kunnen een taxatierapport laten opstellen voor bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek. Aan het opstellen van een dergelijk taxatierapport zijn regels verbonden en ook bepaalde kosten. De Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft regels opgesteld.

Geen woningtaxaties meer via de computer?

Daarin staat onder andere dat een computergestuurde taxatie vanaf 1 juni 2021 niet meer is toegestaan. Veel banken en andere financiële instellingen konden een dergelijke taxatie vrij eenvoudig in een computerprogramma uitvoeren. Daarbij werden een aantal kenmerken van de woning in een rekenprogramma ingevoerd. Hierbij kun je denken aan gegevens zoals woonoppervlak, bouwjaar, type woning maar ook de maatregelen die zijn genomen op het gebied van verduurzaming. Een taxatie die op deze manier werd gedaan kost niet veel geld. Meestal is iemand een paar tientjes kwijt of wordt het zelfs gratis gedaan als iemand bijvoorbeeld besluit om een hypotheek bij dezelfde instelling af te sluiten.

Reactie DNB

In de toekomst zouden taxaties niet meer door een computerprogramma worden uitgevoerd maar door een daadwerkelijke taxateur. Dat zorgt er voor dat de kosten voor een taxatie aanzienlijk zullen toenemen. Vanaf 1 juni 2020 kunnen de kosten voor een woningtaxatie daardoor snel oplopen tot 400 tot 500 euro per taxatie. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een mogelijkheid om te reageren op het voorstel van de EBA. Het is momenteel echter onduidelijk of dit gaat gebeuren. Aan het einde van deze week moet DNB een reactie hebben gegeven. DNB heeft echter eerder al aangegeven dat ze voorstander is van een geharmoniseerd Europees beleid.