Werkgelegenheid in Rotterdamse haven op recordniveau in 2017

Het aantal banen in de regio Rotterdam die direct met de zevenhaven verband houden neemt toe. In 2017 werd zelfs een recordniveau bereikt in ruim tien jaar tijd. De werkgelegenheid kwam vorig jaar namelijk op het hoogste punt sinds 2002. Dit bericht werd bekend gemaakt door de haven van Rotterdam. Daarvoor werden gegevens gebruikt van een jaarlijks onderzoek van de Erasmus Universiteit. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het afgelopen jaar nam het aantal werknemers dat in de regio Rotterdam-Rijnmond in de havens werkzaam was met drieduizend toe tot 101.443 werknemers in totaal. Rondom de havens zijn verschillende bedrijven aanwezig die op een bepaalde manier een connectie hebben met de havens. Als er meer werk is in de havens merken deze bedrijven dat vaak ook door een toestroom aan werk en orders. Als men de toename in werkgelegenheid bij deze bedrijven meeneemt in het totaal dan zijn er in totaal 183.675 banen geweest in en rondom de Rotterdamse haven.

Dit aantal banen is ongeveer gelijk aan twee procent van het totale aantal werknemers in Nederland. Het ging goed met de havensector in Nederland. De werkgelegenheid in de totale havensector van Nederland nam toe met 2,8 procent en kwam daardoor uit op ongeveer 350.000 banen. Dat aantal is volgens de Erasmus Universiteit gelijk aan 3,8 procent van alle personen die in Nederland werkzaam zijn.