FSC overweegt stappen tegen oververhitte woningmarkt in 2019

Toezichthouders in het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) zijn bezorgd over de oververhitte woningmarkt. Het FCS is een organisatie die bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De deelnemers van het Financieel Stabiliteitscomité zijn met elkaar in overleg over de maatregelen die genomen moeten worden om de woningmarkt weer gezonder te maken. De doelstelling is het realiseren van een “evenwichtige ontwikkeling op de huizenmarkt”

Er zijn verschillende opties die worden overwogen. Zo is het mogelijk dat er een aanpassing wordt gedaan in het bedrag dat consumenten maximaal mogen lenen voor een woning. Ook zal er mogelijk een aanpassing worden doorgevoerd in de manier waarop woningen worden getaxeerd. Er kan een limiet voor waarderingen en taxaties van huizen worden vastgesteld. Daarnaast kunnen hypotheken in de toekomst zwaarder worden meegeteld als risico op de balans van banken. Er ontstaan in Nederland aanhoudende prijsstijgingen voor bestaande koopwoningen. Dit komt door het beperkte aanbod en de lage rente die men moet betalen voor hypotheken. Met name in de vier grootste steden is de woningmarkt overspannen.

Op dit moment heeft het FSC nog geen concrete maatregelen afgekondigd. De komende tijd gaat de organisatie verder met het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden. Daarbij worden verschillende aspecten van de woningmarkt meegenomen. Er wordt gekeken naar de subsidies die op de woningmarkt worden verstrekt en de ontwikkelingen die plaatsvinden in het aanbod. Neemt het aanbod op de woningmarkt toe of juist af? Wat gebeurd er met de hypotheekrente de komende tijd en wat is het effect daarvan op de woningmarkt?