VS schrapt importheffing op staal uit Oekraïne in 2022

De Verenigde Staten gaan het komende jaar geen belastingen heffen op de import van staal uit Oekraïne. Dit werd afgelopen maandag bekend gemaakt door het Amerikaanse ministerie van Economie. Doormiddel van deze maatregel wil de VS er voor zorgen dan de Oekraïense staalsector kan blijven doordraaien in deze moeilijke tijd. De staalproductie van Oekraïne heeft het bijzonder lastig door de oorlog met Rusland. Sinds de aanval van Rusland op 24 februari heeft het Russische leger verschillende staalfabrieken beschadigd en verwoest in Oekraïne. Vorige week werd bijvoorbeeld nog de Azovstal-staalfabriek in de stad Mariupol door Russische soldaten aangevallen.

In een toelichting geeft het Amerikaanse ministerie aan dat een aantal van de grootste Oekraïense staalbedrijven  zwaar getroffen is. Daar werd aan toegevoegd dat de staalfabriek in Mariupol “een symbool” geworden is van de weerstand van de bevolking van Oekraïne tegen agressie uit Rusland. Een groot aantal staalfabrieken in het land zouden hun personeelsleden gewoon hebben doorbetaald en bovendien voor eten en huisvesting hebben gezorgd. Een aantal staalproducenten in Oekraïne zou zelfs zijn opgestart terwijl er in de buurt nog gevechten plaatsvinden.

De staalsector is belangrijk in Oekraïne. Het is een van de grootste industrieën in het land. Daarom wil de Amerikaanse regering deze sector in leven houden. Dit gebeurd door het bieden van exportmogelijkheden. Om die reden heeft Amerika de importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium voor in ieder geval een jaar tijd geschrapt. Oekraïne exporteert ongeveer 80 procent van het staal uit dat wordt geproduceerd. De vraag is echter hoe het staal de komende tijd Amerika kan bereiken. Als export van voedsel via schepen al lastig is zal de export van staal de komende tijd niet veel makkelijker worden. Er zijn dus nog uitdagingen die moeten worden overwonnen voordat dit mooie gebaar van Amerika daadwerkelijk wat gaat opleveren voor Oekraïne.