Europese gasprijs donderdag 14 april 2022 op laagste niveau sinds Russische invasie in Oekraïne

De Europese gasprijs lijkt de afgelopen tijd steeds verder te dalen. Door de invasie van Rusland in Oekraïne ging de prijs van aardgas in Europa aanzienlijk omhoog. Dit gebeurde vanaf 24 februari 2022 toen Rusland Oekraïne binnenviel. Vanaf dat moment werd de Europese gasmarkt onzeker. Er werden sancties tegen Rusland afgekondigd en ook aardgas begon een rol te spelen in het economische conflict. Het gevolg van deze onzekerheid was duidelijk te merken in de handel van aardgas. Annalisten konden moeilijk inschatten of Rusland aardgas zou blijven leveren aan Europa als er meer sancties aan Rusland werden afgekondigd. Inmiddels is duidelijk geworden dat de oorlog tussen beide landen in een soort patstelling is beland. De oorlog is nog niet voorbij maar er zijn wel onderhandelingen over vrede gaande.   

Verder wordt er ondanks de oorlog en westerse sancties tegen Rusland nog steeds aardgas geleverd aan Europa. Dat is positief hoewel veel politieke partijen in Westerse landen minder aardgas van Rusland willen kopen. De mate waarin de Europese gasmarkt van Rusland afhankelijk is moet worden beperkt vinden veel landen en politieke organisaties. Er worden op dit gebied wel plannen gemaakt maar het is onduidelijk hoe Europa de komende tijd zonder aardgas uit Europa haar woningen en andere gebouwen moet gaan verwarmen.

De prijs van aardgas is op de Amsterdamse gasbeurs op donderdag 14 april gedaald naar ongeveer negentig euro per megawattuur. Sommige annalisten denken dat de vraag naar energie is gedaald vanwege het lange paasweekend dat in het vooruitzicht is. Wellicht dat een groot aantal bedrijven hun productie heeft beperkt op paasmaandag. Doordat er minder energie wordt gebruikt zal ook de vraag naar aardgas omlaag gaan.