Vraag naar elektromonteurs onverminderd groot eind februari 2024

Er is veel vraag naar elektromonteurs op de Nederlandse arbeidsmarkt. Er staan inmiddels tienduizenden vacatures open waarin technici worden gevraagd met een achtergrond in de elektrotechniek. Deze vacatures staan onder andere op de websites van technische bedrijven maar ook jobboards en vacaturebanken hebben online veel vacatures open staan voor elektrotechnisch personeel. Verder is het opvallend dat er ook veel vacatures op sociale media zijn verschenen. Deze websites bevatten steeds meer vacatures voor technisch uitvoerend personeel terwijl in het verleden de focus vooral lag op kantoorpersoneel en middenkaderpersoneel. De vraag naar technisch personeel zal ook de komende tijd verder gaan toenemen. Dit merken ook de technische uitzendbureaus.

Personeel in de elektrotechniek

Het blijft echter lastig om geschikt personeel te vinden voor functies in de elektrotechniek. Dat komt onder andere door de complexiteit van het werk. Daarnaast spelen ook veiligheidsproblemen een rol. Elektrotechniek is een sector met grote risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid. Niet iedereen kan en mag aan elektrische installaties werken. Daarvoor moet je bevoegd zijn. Juist op dit punt is het lastig om maatwerk te leveren en creatief aan de slag te gaan. Met de veiligheid kun je geen loopje nemen. Daarom moeten mensen die geen ervaring hebben in de elektrotechniek vaak eerst meerdere veiligheidscertificaten en vakdiploma’s behalen. Dat is echter een proces dat tijd kost. En tijd is er nauwelijks vanwege het grote tekort aan personeel.

Uitdaging

Nederland heeft de komende tijd een behoorlijke uitdaging. Vooral ook vanwege de energietransitie die een grote focus heeft gelegd op de elektrotechniek. De komende tijd moeten meer monteurs worden opgeleid in de elektrotechniek. Daarvoor moeten scholen, overheden en bedrijven samen gaan werken.