Volkswagen-directeur Winterkorn wist in juli 2015 al van sjoemelsoftware

Het dieselschandaal bij Volkswagen is nog niet voorbij. Inmiddels vinden er verschillende rechtszaken plaats en komt ook voormalig directeur Martin Winterkorn steeds meer onder druk te staan. De directeur deed eerder voorkomen dat hij niet op de hoogte was van de zogenaamde sjoemelsoftware waarmee milieutesten werden misleid door Volkswagen. Uit interne documenten komt echter iets anders naar voren. Hieruit zou namelijk blijken dat de topman in juli 2015 al op de hoogte was van de frauduleuze praktijken.

In Duitse tabloidkrant Bild am Sonntag staat dat Winterkorn uiterlijk 27 juli 2015 op de hoogte zou moeten zijn geweest van de toepassing van illegale software in Volkswagen-dieselauto’s. Het zogenaamde dieselschandaal werd zeven weken later door de Amerikaanse autoriteiten aan het publiek bekend gemaakt. Bild am Sonntag beweert een document in handen te hebben waarin staat dat twee Volkswagen-medewerkers eind juli 2015 een “informeel gesprek” hebben gevoerd met de Amerikaanse autoriteiten. Deze medewerkers zouden aan de autoriteiten van de VS gedeeltelijk informatie hebben gegeven over het gesjoemel met software waardoor de Volkswagen dieselauto’s tijdens testen in een testomgeving zuiniger leken en minder schadelijke stoffen leken uit te stoten dan in de praktijk het geval was.

De zogenaamde procedure die Volkswagen hanteerde werd op 28 juli bevestigd door Volkswagen topman Winterkorn. Hierdoor zou blijken dat de topman wist van de sjoemelsoftware en dat hij de Amerikanen slecht de helft van de waarheid over de sjoemelsoftware had benoemd.