Tekort aan gekwalificeerd personeel neemt toe in 2016

Aan het begin van 2016 konden veel bedrijven nog geschikte kandidaten vinden voor hun openstaande vacatures. In de loop van 2016 blijkt dit echter moeilijker te worden. Steeds meer bedrijven in Nederland kampen daardoor met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Door het economische herstel ontstaan er meer werkplekken en dus meer vacatures. Dit gebeurd in verschillende sectoren zoals de bouw, de metaalsector en de industrie. Omdat veel bedrijven in deze sectoren merken dat de economie aantrekt hebben ook veel bedrijven extra personeel nodig. Dat zorgt er voor dat de vraag naar personeel op de arbeidsmarkt al maanden aan het toenemen is. Ervaren arbeidskrachten zijn in bepaalde sectoren nauwelijks te vinden. Denk hierbij aan ervaren elektromonteurs, installatiemonteurs, onderhoudsmonteurs en allround lassers.

Weinig gekwalificeerd personeel beschikbaar
Als men kijkt naar de afgelopen jaren dan ziet men dat er sinds het einde van 2009 in Nederland niet meer zoveel bedrijven zijn geweest die te maken hebben met een te kort aan gekwalificeerde personeelsleden. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 26 september 2016 bekend gemaakt. Ongeveer zeven procent van de Nederlandse bedrijven heeft te maken met onderbezetting als ze hun personeelsbestand bekijken op basis van geschikte en ervaren medewerkers. Onder de informatie- en communicatiebedrijven geeft zelfs 17 procent aan dat er op dit moment een tekort aan gekwalificeerd personeel op de arbeidsmarkt is. In de zakelijke dienstverlening noemt een op de tien ondernemers dat ze te maken hebben met dit probleem.

Minder problemen
Naast het te kort aan gekwalificeerd personeel hebben de meeste ondernemers de laatste tijd minder last van problemen. De ondernemers hebben bijvoorbeeld te maken met een toenemende vraag en kunnen daardoor ook meer omzet en winst maken. Daardoor zijn er minder financiële belemmeringen. De meeste ondernemers verwachten binnenkort extra personeel nodig te hebben. Het aantal ondernemers dat die verwachting uitspreekt was de laatste jaren niet meer zo hoog aldus het CBS. In het tweede en derde kwartaal verwachtte 8 en 6 procent van de bedrijven dat ze extra personeel zouden inzetten. Halverwege 2016 stonden echter nog 155.000 vacatures open. Dit aantal is fors maar vlak voor de economische crisis (in 2008)  stonden nog ongeveer 100.000 meer vacatures open in Nederland.