Compensatie sjoemelsoftware kost Volkswagen 14,7 miljard dollar in 2016

Door de sjoemelsoftware die Volkswagen heeft ingebouwd in een aantal van haar automodellen zijn de testresultaten gemanipuleerd. Hierdoor voldeden de desbetreffende automodellen niet aan de eisen die zijn gesteld met betrekking tot de emissie van schadelijke stoffen. Amerikaanse auto eigenaren gingen er echter bij de aanschaf van hun Volkswagen wel van uit dat de auto’s voldeden aan de eisen. Nu achteraf is gebleken dat dit niet het geval is heeft men een rechtszaak gestart. Op dinsdag 28 juni 2016 is uit gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië gebleken dat Volkswagen gedupeerde Amerikaanse auto eigenaren moet compenseren. De totale compensatie komt uit op 14,7 miljard dollar. Eerder had met het nog over een schikking van circa 10 miljard dollar.

Amerikaanse eigenaren die een Volkswagen met sjoemelsoftware hebben gekocht worden voor de keuze gesteld om hun auto terug te verkopen aan het bedrijf Volkswagen. Een andere mogelijkheid is dat de sjoemelsoftware wordt weggehaald en de auto wordt gerepareerd conform de geldende milieustandaards. Door deze reparatie zal de auto alsnog aan de milieuregels voldoen. Het bedrag dat door de rechtbank is genoemd is een voorlopige schikking met Justitie in Amerika. Dat hebben ingewijden bekend gemaakt.

Reactie van Technisch Werken
Amerika maakt korte metten met bedrijven die zich niet houden aan de regels en consumenten misleiden. Nu moet Volkswagen betalen. Het is echter wel vreemd dat alleen Volkswagen op dit aspect in het nieuws is gekomen. Zijn er geen andere autobedrijven geweest die manipulerende software hebben aangebracht in hun voertuigen? Het lijkt me vreemd dat alleen bij Volkswagen deze praktijken aan de orde zijn geweest. Inmiddels zijn al verschillende andere automerken onderzocht. Daar is echter nog geen officiële veroordeling uit naar voren gekomen. Misschien dient de heksenjacht op Volkswagen als waarschuwing voor andere automerken.