Bestuur Volkswagen wist al langer van sjoemelsoftware

De Duitse krant Bild am Sonntag schrijft in de edite van zondag 6 maart 2015 dat het bestuur en de raad van commissarissen van Volkswagen al veel langer op de hoogte waren van de misleidende software die in een aantal Volkswagenmodellen werd geïnstalleerd.

Volgens de krant zou de top van Volkswagen al twee weken voordat de Duitse automaker het bericht officieel bekend maakte al op de hoogte zijn van de sjoemelsoftware. Het bestuur zou zijn ingelicht door de reeds vertrokken bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Volgens de krant was ook de huidige topman Matthias Muller bij de vergadering aanwezig. Tien dagen nadat de bewuste vergadering had plaatsgevonden nam Winterkorn ontslag.

Volgens beleggers had autofabrikant Volkswagen de financiële markten niet goed op de hoogte gebracht tot de sjoemelsoftware aan het licht kwam. Bovendien gaf Volkswagen meerdere keren aan dat het bedrijf had gehandeld volgens de wet en de regels die daaruit voortvloeien. Ook in de nasleep van het dieselschandaal gaf Volkswagen regelmatig aan dat het bedrijv volledig volgens de wet had gehandeld. Dit zorgde voor verwarring bij consumenten en beleggers.

Reactie van Technisch Werken

Volkswagen heeft veel schade opgelopen door een probleem dat ze zelf heeft veroorzaakt.  Het plaatsen van sjoemelsoftware in auto’s om beter door de milietesten heen te komen kan op weinig begrip rekenen in de maatschappij.  In plaats daarvan is de afkeuring voor deze daad maatschappelijk breed gedragen. Als het bedrijf er bovendien voor kiest om niet snel openheid van zaken te geven maar bewust verkeerde informatie aan de pers geeft is er van geloofwaardigheid weinig sprake meer. En juist geloofwaardigheid en betrouwbaarheid is van groot belang voor een merk en merkbeleving.