Voedselverspilling is een probleem dat vrijwel bij elk huishouden aan de orde is en waar steeds meer mensen zich ongemakkelijk bij voelen. We kopen verhoudingsgewijs vaak meer voedsel dan we opeten. Het gevolg is dat een gedeelte van het voedsel ‘over datum raakt’ of om andere redenen wordt weggegooid. Vooral rond de feestdagen koopt men meer voedsel dan men daadwerkelijk kan opeten. Vanwege het feit dat de supermarkten grotendeels gesloten zijn in de Kerstdagen worden grote hoeveelheden voedsel ingekocht. Dat is goed nieuws voor de winkeliers en de meeste consumenten kunnen het prima betalen dus wat is het probleem?
Voedsel en afval
Het probleem van voedselverspilling is in feite tweeledig. Het eerste probleem is dat er ieder jaar 41 kilo aan vast voedsel per persoon wordt weggegooid. Dit geeft Corné van Dooren een expert duurzaam eten van het Voedingscentrum aan in gesprek met NU.nl. Deze 41 kilo vast voedsel dat weggegooid wordt is nog los van al het vloeibare eten en drinken dat men in Nederland weggooit. Men is zich tegenwoordig niet bewust van de hoeveelheid eten dat weggegooid wordt omdat eten betaalbaarder is geworden en gemakkelijk te verkrijgen is.
Het andere deel van het probleem is dat al dat extra voedsel dat gekocht wordt ook verpakkingsmateriaal bevat en dat verpakkingsmateriaal is dikwijls biologisch minder goed afbreekbaar dan het voedsel zelf. Dit houdt in dat de hoeveelheid plastic afval toeneemt als men teveel voedsel koopt ten opzichte van de hoeveelheid voedsel die men nodig heeft.
Voedsel hergebruiken?
Het opwarmen van kliekjes en restjes eten klinkt als iets dat bejaarde mensen deden die de oorlog hadden meegemaakt. Veel mensen vinden het hergebruiken van voedsel niet hip. Men kan natuurlijk voorkomen dat men voedsel moet weggooien door gepaste hoeveelheden voedsel te kopen.
Toch kan het om verschillende redenen gebeuren dat voedsel na het koken overblijft. In dat geval kan men voedsel gemiddeld nog twee dagen bewaren. Volgens de expert van het Voedingscentrum is voedsel namelijk nog twee dagen houdbaar als het voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest. Koelkasten hebben gemiddeld een temperatuur van vier graden.
Als de voedingsmiddelen hier langer dan twee uur uitgehaald worden dan zullen de voedingsmiddelen langzaam maar zeker op kamertemperatuur komen en wordt de houdbaarheid van producten verkort. Mensen die gourmetten kunnen bijvoorbeeld er beter voor kiezen om niet alles op de eettafel te zetten maar regelmatig nieuw eten uit de koelkast te halen zodat het nog gekoeld blijft tot het moment dat het opgegeten wordt. Dit geeft de heer Van Dooren van het Voedingscentrum aan tegen Nu.nl.
Voedselverspilling bestrijden
Het bestrijden van voedselverspilling is vooral een mindset. Dit houdt in dat men anders over voedsel moet gaan denken. Men moet bewust voedsel inkopen en bewust kiezen om bepaalde hoeveelheden voedsel te koken. Dat vereist nauwkeurigheid. De meeste mensen vinden het overdreven om te letten op de hoeveelheid en het soort voedsel dat gekocht wordt. Dat komt omdat veel consumenten minder op de centen letten nu het economisch beter gaat. Maatschappelijk verantwoord ondernemen neemt echter wel een steeds grotere rol in bij bedrijven. In bedrijven werken werknemers die in dit MVO-proces worden meegenomen.
Het is belangrijk dat het milieuvriendelijke denken door de werknemers ook wordt gehanteerd in het huishouden. Sommige supermarkten spelen hier op in door producten die tegen het einde van de houdbare datum aan zitten goedkoper te verkopen. Sommige supermarkten zetten zelfs stickers op producten met ‘weggooien is zonde’ in combinatie met een lagere prijs. Dat zorgt er voor dat ook consumenten bewust worden van wat er met eten wordt gedaan als het op of over de houdbaarheidsdatum is. Dit gebeurd echter thuis ook wanneer men teveel voedingsmiddelen heeft aangeschaft waardoor een gedeelte daarvan over datum kan raken. Met de juiste focus kan het aantal producten dat overdatum raakt worden beperkt of zelfs gereduceerd tot nul. Men kan alvast beginnen met het beperken van de voedselverspilling tijdens de Kerst van 2017. Dat is alvast een goed begin voor 2018.