VEH: voorbehoud bouwkundige keuring in koopcontract opnemen is verstandig

Vanaf 1 februari 2018 kunnen huizenkopers in hun koopcontract een voorbehoud opnemen met betrekking tot een bouwkundige keuring. Tot voor kort werd vooral een voorbehoud met betrekking tot de financiering opgenomen. Een voorbehoud m.b.t. financiering houdt in dat potentiële kopers onder het koopcontract uit kunnen komen als ze de hypotheek niet rond kunnen krijgen.

Door een voorbehoud van bouwkundige keuring in het koopcontract op te nemen kunnen consumenten extra beschermd worden. Woningkopers kunnen namelijk het koopcontract ontbinden wanneer er uit een bouwkundige keuring naar voren komt dat er technische en constructieve problemen zijn aan de woning.

Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft aan dat er in de toekomst waarschijnlijk vaker een voorbehoud van bouwkundige keuring zal worden opgenomen in een koopcontract. Juridisch beleidsadviseur Steven Wayenberg zegt hierover dat als de koper dit voorbehoud niet wordt gegund er wel duidelijkheid bestaat over de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.

Bouwkundige keuring
Als iemand een bouwkundige keuring laat uitvoeren voordat hij of zij een woning koopt dan is dat een verstandige beslissing. Een bouwkundige keuring maakt namelijk goed inzichtelijk wat iemand koopt. Veel kopers hebben zelf onvoldoende verstand van bouwkundige aspecten om een duidelijk oordeel te vormen over de staat van onderhoud van een woning. Daarom is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring over het algemeen een verstandige beslissing. Een bouwkundig rapport van een expert kan het verschil betekenen tussen kopen en niet kopen van een woning.