Fyra koopcontract opgezegd door NS

Fyra staat in Nederland zo’n beetje symbool voor een technische miskoop. De afgelopen maanden stond het nieuws vol van berichten over de Fyra en het conflict tussen de Nederlandse Spoorwegen en de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Er zijn al verschillende rechtszaken tussen de 2 bedrijven.

De beschuldigingen tussen beide bedrijven lopen sterk uiteen. Zo geven de Italianen aan dat de Fyratreinen niet op de juiste manier in gebruik zijn genomen door het personeel van de Nederlandse spoorwegen. De NS verwijt AnsaldoBreda dat de door hen geleverde treinen gevaarlijk zijn en technisch ondeugdelijk. Daarom heeft de NS al eerder de beslissing gekomen om te stoppen met de Fyra treinen. De beslissing om te stoppen met de Fyratreinen werd genomen in juni 2013.

Om die beslissing meer kracht bij te zetten hebben de Nederlandse Spoorwegen nu ook officieel het koopcontract opgezegd met AnsaldoBreda. Beide bedrijven hebben enorme kosten gemaakt voor de treinen. AnsaldoBreda leverde de treinen veel te laat en de NS acht ze ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk om in te zetten. Daarom is er van de Fyratreinen geen enkele in gebruik genomen. Daarnaast zal de NS op zoek moeten gaan naar een vervanger.