Modelkoopcontract koopwoning verandert door voorbehoud bouwkundige keuring vanaf 1 februari 2018

De modelkoopovereenkomst voor woningen gaat veranderen. Vanaf 1 februari zal een wijziging in de inhoud van de modelkoopovereenkomsten worden doorgevoerd. Vanaf die datum staat namelijk naast het voorbehoud van financiering ook een voorbehoud van bouwkundige keuring in de modelkoopcontracten voor koopwoningen. Dit bericht werd woensdag 24 januari 2018 bekend gemaakt door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren doormiddel van een Kamerbrief.

Wijziging modelkoopovereenkomst voor koopwoningen
Deze wijziging in het modelkoopcontract voor woningen is tot stand gekomen na meerdere gesprekken tussen grote spelers op de woningmarkt. De verschillende partijen op de woningmarkt hebben met elkaar afspraken gemaakt over de beperking van potentiële risico’s die huizenkopers hebben op de woningmarkt. Zo hebben de volgende branche- en consumentenorganisaties deelgenomen aan de gesprekken:
• NVM,
• VBO Makelaar,
• VastgoedPRO,
• Vereniging Eigen Huis (VEH),
• Consumentenbond.
De hiervoor genoemde vijf organisaties zullen allemaal hetzelfde modelkoopcontract gaan gebruiken. Dit modelkoopcontract gaat uit van een soort standaardsituatie bij de aankoop van een woning. Indien gewenst kan het modelkoopcontract wel worden aangepast aan specifieke omstandigheden. Daarnaast zouden de organisaties en partijen in de praktijk ook kunnen afwijken van de aspecten die in de modelovereenkomst staan.

Voorbehoud van financiering en voorbehoud bouwkundige keuring
Mensen die in Nederland een huis willen kopen kunnen in het koopcontract al een voorbehoud van financiering opnemen en vanaf 1 februari is het ook mogelijk om een voorbehoud van een bouwkundige keuring op te nemen in het koopcontract. Dan kan het koopcontract worden ontbonden als men de hypotheek niet rond kan krijgen of wanneer de beoogde woning meer bouwkundige gebreken blijkt te hebben dan eerst gedacht. Op die manier kunnen de risico’s voor consumenten die een woning willen kopen worden verkleind.