Veel nieuwe vacatures bij banken voor financieel rechercheurs in 2019

Witwarpraktijken en andere financiële delicten zijn een groot probleem voor de maatschappij. Crimineel geld is vaak verborgen in bankrekeningen maar het opsporen van dit geld is niet eenvoudig. Daarvoor zijn specialisten nodig en hier is een groot tekort aan. Dat blijkt onder andere uit het grote aantal vacatures dat banken hebben opengezet in dit segment. Gisteravond werd tijdens het journaal van de NOS aandacht besteed aan dit onderwerp.

Volgens een rondgang van NOS hebben banken in Nederland moeite met het vinden van personeel in de strijd tegen witwaspraktijken. Banken hebben een belangrijke rol in het uitoefenen van controle op witwaspraktijken. Ook zijn de financieel rechercheurs nodig voor het opsporen van financiële stromen richting terroristische organisaties en andere criminele organisaties.

Volgens het bericht van de NOS staan er in Nederland honderden vacatures open bij verschillende banken. De ABN Amro, ING en Rabobank zijn dringend op zoek naar personeel voor dergelijke functies. De vraag naar personeel dat kan helpen om crimineel geld op te sporen wordt groter. Aan het einde van 2018 waren er bijvoorbeeld bij de ABN Amro nog 600 arbeidsplekken op deze gespecialiseerde afdelingen. Inmiddels is dit aantal in september van dit jaar gestegen naar 1.150. Bij ING zijn er wereldwijd 3.000 arbeidsplekken op opsporingsafdelingen voor crimineel geld.

Banken krijgen van de overheid een belangrijke rol in het opsporen van crimineel geld. Als een bank op dit gebied nalatig is kunnen de gevolgen heel groot zijn. Zo heeft het OM in 2018 een boete van 750 miljoen opgelegd voor nalatigheid op dit gebied aan de ING bank. Daarnaast heeft ook de Rabobank een boete gekregen voor gebrekkige witwascontrole.