Verschil tussen een pelletketel of een pelletkachel

Een pelletkachel is een verwarmingsbron die wordt gebruikt om een vertrekt te verwarmen door biomassapellets te verbranden. Er is een groot verschil tussen een pelletketel en een pelletkachel. Een pelletketel kan worden vergeleken met een centraleverwarmingsketel oftewel een cv-ketel. Het verschil is echter dat een pelletketel geen aardgas verstookt maar houten pellets of biomassa.

Vanuit dat aspect lijkt een pelletketel op een pelletkachel. Er wordt namelijk dezelfde soort brandstof verstookt. Alleen verstookt een pelletketel veel meer houtpellets dan een pelletkachel. Dat komt omdat een pelletketel water verwarmd voor meerdere radiatoren en andere warmteafgiftesystemen vanuit een centrale bron.

Een pelletkachel kan het beste worden vergeleken met een houtkachel. Alleen is een pelletkachel een effectievere verwarmingsbron dan een houtkachel. In een pelletkachel worden ook houtpellets verbrand alleen is de warmteafgifte direct aan de omgeving in plaats van dat er een geleidingsmiddel wordt gebruikt in de vorm van cv-leidingwater. Een pelletkachel wordt daarom gebruikt om één vertrek te verwarmen. De overige vertrekken zullen daarom moeten verwarmt met een andere verwarmingsbron.