Veel energiebedrijven misleiden consumenten op het gebied van duurzame energie in 2018

Energieleveranciers doen er alles aan om zo groen en duurzaam mogelijk over te komen. Daardoor lijkt het aanbod aan groene energie toe te nemen. Toch is dit niet helemaal de werkelijkheid. Veel zakelijke klanten krijgen namelijk nog energie die is opgewekt in kolencentrales, gascentrales en andere ‘grijze’ energiebronnen. Er zijn energieleveranciers die naar de consument toe heel groen en duurzaam lijken maar in de praktijk helemaal niet zo duurzaam zijn.

Verschillende organisaties waarschuwen voor deze vorm van misleiding. De Consumentenbond heeft al melding gemaakt van dit misleidende beeld maar ook verschillende andere organisaties zoals Greenpeace, Stichting Natuur & Milieu en WISE geven aan dat de reclame van energiebedrijven vaak “een misleidend beeld” van de werkelijkheid geven.

Veel energiebedrijven laten consumenten in spotjes zien hoe duurzaam en milieubewust ze zijn. De reclames zijn vol met natuurlijke omgevingen met bossen, groene weiden en zeegezichten. In deze omgevingen laten ze windmolens en zonnepanelen zien als energiebronnen voor duurzame energie. Ondertussen gaan veel energieproducenten gewoon door met het opwekken van ‘grijze’ energie in kolencentrales. Deze stroom zou volgens de organisaties worden geleverd aan scholen, bedrijven en ziekenhuizen.