VDL Nedcar schept 800 nieuwe banen in 2017 voor productie van BMW X1

Door de productie van de nieuwe BMW X1 worden bij VDL Nedcar ongeveer achthonderd nieuwe banen gecreëerd. De autofabrikant heeft woensdag 25 januari 2017 bekendgemaakt dat de productie vanaf augustus 2017 zal worden opgeschaald. Wereldwijd is er veel vraag naar de nieuwe BMW X1. Daarom is er  volgens VDL Nedcar extra productiecapaciteit nodig. Deze extra capaciteit vormt een aanvulling op de productie van de BMW-fabriek in het Duitse Regensburg. In de fabriek in het Limburgse Born zal de BMW worden gebouwd. De fabriek in Born heeft nog niet eerder een auto van het merk BMW geproduceerd. Vanaf 2014 werden in deze fabriek echter wel MINI-modellen voor de BMW Group geproduceerd.

Vraag naar BMW X1
Momenteel wordt de BMW X1 alleen nog vervaardigd in het Duitse Regensburg. Wereldwijd is de vraag naar dit BMW-model inmiddels zo groot geworden dat BMW extra productiecapaciteit nodig heeft om aan de vraag te kunnen voldoen. In oktober 2016 zorgde de productie van de Mini Countryman als voor extra banen. Toen kwamen er twaalfhonderd extra banen bij. De uitbreinding die nu gepland is zal er voor zorgen dat het aantal werknemers dat werkzaam is bij VDL Nedcar zal toenemen tot ruim vijfduizend. De werkgelegenheid is in Born de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Het industrieconcern VDL uit Eindhoven nam aan het einde van 2012 de autofabriek in Born over. Toen waren in die fabriek ongeveer vijftienhonderd arbeidsplaatsen.

Nedcar
Het bedrijf Nedcar is niet verbonden aan een specifiek automerk. De fabrieken van Nedcar maken auto’s in opdracht van derden. Daardoor kunnen in de fabrieken verschillende merken en modellen worden geproduceerd. VDL-topman Willem vindt het goed nieuws dat de fabriek ook een model van BMW zelf mag gaan produceren. Hij ziet dit als een blijk van vertrouwen van BMW in de samenwerking met de fabrieken van VDL.

Nedcar is geopend in 1967. Vanaf dat jaar zijn er al ruim 4,9 miljoen wagens geproduceerd door dit bedrijf. Dit waren auto’s van merken zoals DAF, Volvo en Mitsubishi. De autofabriek in Born heeft een productiecapaciteit van maximaal 200.000 auto’s per jaar.