VCU uitzendbureau en VCU certificering in 2018

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Dit is een certificering die specifiek ontwikkeld is voor uitzendbureaus en is afgeleid van VCA. Veel technische bedrijven en bouwbedrijven werken onder het VCA certificaat. Dit is geen wettelijke verplichting maar is wel een belangrijke indicatie dat het de bouwonderneming extra veel aandacht en zorg besteed aan veiligheid gezondheid en milieu oftewel VGM. De afkorting VCA staat dan ook voor VGM Checklist Aannemers. Uitzendbureaus kunnen niet VCA gecertificeerd zijn maar wel VCU gecertificeerd worden. Deze VCU certificering wordt steeds belangrijker vooral nu het drukker wordt in de bouw en de techniek.

VCU en de doorgeleidingsplicht
Een uitzendbureau kan VCU gecertificeerd worden door een daartoe bevoegde instelling. Deze instelling zal extra controle plegen op het gebied van de Arbowetgeving en de implementatie daarvan in de systemen en werkwijze van de uitzendorganisaties. De doorgeleidingsplicht van de uitzendorganisatie is daarvan een belangrijk aspect. Deze doorgeleidingsplicht houdt in dat uitzendbureaus de wettelijke verplichting hebben om alle veiligheidsaspecten waarmee een uitzendkracht te maken krijgt te inventariseren bij de opdrachtgever en te communiceren naar de uitzendkracht. Dit gebeurd over het algemeen doormiddel van personeelsinstructieformulieren. Een VCU uitzendorganisatie biedt extra veel zorg aan de doorgeleidingsplicht en zal er bovendien voor zorgen dat uitzendkrachten een VCA certificaat gaan behalen wanneer dat vereist is.

VIL VCU
Daarvoor zijn natuurlijk intercedenten nodig die goed weten waar ze over spreken. Om die reden worden intercedenten van (technische) uitzendbureaus ook persoonlijk gecertificeerd doormiddel van het VIL VCU certificaat. De afkorting VIL VCU bestaat uit twee delen. Het eerste deel VIL staat voor: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en het tweede deel staat voor: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Uitzendbureaus. Een intercedent kan met een VIL VCU training alle belangrijke veiligheidsaspecten van VCA aanleren en krijgt bovendien aanvullende informatie over de rol van de uitzendorganisatie in de arbeidsbemiddeling van uitzendkrachten bij een VCA gecertificeerde opdrachtgever.

VCU, VIL VCU en VCA in 2018
Juist nu de arbeidsmarkt in de bouw en de techniek aantrekt is het belangrijk dat de veiligheid niet uit het oog wordt verloren. Dat zorgt er voor dat VCU uitzendbureaus een belangrijke rol hebben op de arbeidsmarkt. Zij kunnen als geen andere arbeidsbemiddelaar de VCA gecertificeerde bedrijven ondersteunen bij het vinden van flexibel personeel voor de talloze vacatures die in de bouw en techniek open staan.
De werkdruk in deze sectoren is hoog maar de veiligheid moet altijd op de eerste plaats staan. Een uitzendbureau met een VCU certificering weet dit en zal hier naar handelen. Daarom zijn deze uitzendorganisaties voor veel bedrijven een oplossing voor hun personeelsvraagstukken.

VCU uitzendbureau voor uitzendkrachten
Ook voor uitzendkrachten zijn VCU uitzendbureaus een betrouwbare gesprekspartner in de zoektocht naar een passende technische functie of een functie in de bouw. Het feit dat een VCU uitzendbureaus ook VCA opleidingen aanbied aan personeel en dikwijls ook andere veiligheidscertificaten zoals een heftruckcertificaat, een hoogwerkercertificaat of een certificaat veilig hijsen zorgt er voor dat uitzendkrachten daadwerkelijk ook betere veiligheidsinstructies krijgen waardoor ze veiliger hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.