In Nederland hebben de meeste woningen nog een cv-ketel die op aardgas gestookt wordt. Aardgas wordt echter in de ban gedaan. Dat betekent dat de overheid ook aardgasgestookte cv-installaties uit de woningen wil bannen. Dat is een behoorlijke ingreep die in verschillende stappen wordt genomen. Allereerst moeten bestaande ketels worden vervangen voor een duurzamere oplossing. Dat is voor veel huishoudens kostbaar. Daarom heeft de overheid een periode van drie jaar ingesteld om mensen de tijd te geven om zich voor te bereiden.
CV ketel vervangen
Vanaf 2026 zijn huiseigenaren bij vervanging van hun cv-ketel verplicht om een andere duurzamere oplossing te kopen voor de verwarming van hun woning. Een warmtepomp is dan een oplossing die kan worden overwogen al is een warmtepomp voor veel huishoudens een kostbare investering. Dat komt omdat een warmtepomp duizenden euro’s kost maar de installatie ervan is niet altijd eenvoudig. Dat heeft te maken met de warmteafgifte in de woning. Meestal moeten bestaande radiatoren worden vervangen voor vloerverwarming of verwarming doormiddel van luchtcirculatie vanuit een soort airconditioning.
Kosten van vervanging
Deze investeringen zijn voor de meeste mensen een kostbare ingreep. Daarom stellen mensen de aanschaf van een warmtepomp uit en kiezen ze er voor om bestaande cv-ketels te vervangen voor een duurzamere ketelinstallatie. Ketels met een hoger rendement kunnen namelijk ook voor een besparing zorgen. Toch mogen deze ketels niet meer vanaf 2026. Tegen die tijd zijn er echter nog nauwelijks waterstofketels geplaatst en zal waterstof ook nog niet op het aardgasnet beschikbaar zijn zo het nu lijkt. Dat maakt de verduurzaming van Nederland wel lastig.