In 2022 zijn in Nederland 100.000 warmtepompen geplaatst

Warmtepompen zijn populaire vervangers voor aardgasgestookte verwarmingsinstallaties. De centrale verwarmingsketel die op aardgas draait is steeds minder populair omdat het beleid van de overheid gericht is op het aardgasvrij maken van woningen. Het afgelopen jaar werden bijna 100.000 nieuwe warmtepompen geplaatst in Nederland. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar 2021.

Meer warmtepompen

Hoewel het aantal warmtepompen dat verkocht wordt toeneemt is het aantal verkochte cv-ketels nog steeds veel groter. In 2022 werden namelijk 440.000 cv-ketels verkocht in Nederland. Dat is ook iets meer dan in 2021. Het vervangen van een cv-ketel door een modernere HR-ketel is voor veel huishoudens een minder kostbare ingreep dan een complete warmtepompinstallatie. Wanneer een warmtepomp wordt geplaatst moeten namelijk vaak ook andere componenten van de verwarmingsinstallatie worden aangepakt. De convectoren die aangesloten zijn op een warmtepomp zijn namelijk ontworpen op hogere temperaturen. Warmtepompen vallen onder de lage temperatuurverwarming.

Luchtwarmtepompen en bodemwarmtepompen

Dat betekent dat de warmte die word opgewekt door warmtepompen lager is dan de warmte die doormiddel van cv-ketels word gerealiseerd. Daarom word voor het plaatsen van een warmtepomp vaak ook een complete vloerverwarming aangelegd. In een nieuwe woning is dat geen grote klus omdat vloerverwarming dan meteen in de betonvloer kan worden gestort. Bij het renoveren van bestaande woningen is de uitdaging veel groter. Vaak moet de bestaande betonvloer worden opengewerkt om vervolgens de vloerverwarming aan te brengen. Dit kost veel tijd en daarnaast moet alle aanwezige vloerbedekking ook worden verwijderd. Er zijn warmtepompen die de warmte winnen uit de bodem van de aarde maar er zijn ook warmtepompen die de warmte halen uit de lucht. De warmtepompen die warmte uit de bodem halen zijn vaak heel kostbaar. De andere variant, de luchtwarmtepomp is meestal minder kostbaar. Dan moeten echter meestal meerdere blaasunits worden geplaatst in de woning waaruit de warmte wordt verplaatst in de desbetreffende woonruimte.

Terugverdienen van de warmtepomp

Warmtepompen zijn een kostbare ingreep voor de verduurzaming van de woning. De hogere gasprijzen zorgen er echter wel voor dat de investering in warmtepompen sneller kan worden terugverdient. Dan moet men echter wel geruime tijd in een woning blijven wonen.