Vacatures in de techniek in januari 2021

In de maand januari van 2021 zijn er op de Nederlandse arbeidsmarkt nog veel vacatures in de techniek te vinden. Bedrijven zijn op zoek naar onderhoudsmonteurs in fabrieken, landbouwmechanisatie en in de staalconstructie. Ook de vraag naar allround, lassers en samenstellers is heel groot. Bedrijven zijn met name op zoek naar ervaren krachten om de pieken in de productie op te lossen. De vraag naar aankomende vakkrachten en BBL-ers is iets gestabiliseerd of zelfs afgelopen.

Capaciteit op de werkvloer

Dat komt omdat bedrijven niet de capaciteit hebben om deze aankomende vakmensen op te leiden en te begeleiden op de werkvloer. Er moet namelijk capaciteit vrij gemaakt worden om deze mensen te begeleiden in het werk. Bedrijven moeten echter elke vakman nu vaak zelf inzetten om de pieken in de drukte op te vangen. Er zijn inderdaad pieken in de productie. Dat komt omdat in 2020 veel klanten gewacht hebben met de aanschaf van producten en diensten. Er vind dus nu een inhaalslag plaats. Deze inhaalslag zal tijdelijk zijn. De vraag is of er veel nieuwe orders bij gaan komen in 2021. Pas als er in 2021 ook nieuwe aanvragen ontstaan zullen er veel meer vacatures verschijnen. Dan kunnen bedrijven niet meer doormiddel van ploegen of overwerk oplossingen bieden in de piekproductie.

Herstellen van de coronacrisis

De verwachting is dat 2021 het jaar van het herstel gaat worden van de coronacrisis. De media overspoelt mensen echter met weinig hoopvolle berichten en dat is tekenend voor de onrust die er wereldwijd nog heerst. Iedereen verlangt naar verlossing van de coronapandemie. Er zijn overheden die de bevolking doormiddel van een coronaprik proberen te verlossen maar of dat echt een oplossing is valt nog maar te bekijken. Er is veel aarzeling onder consumenten en bedrijven over het nemen van belangrijke beslissingen. Bedrijven durven niet massaal personeel aan te nemen maar ook niet te ontslaan. Als er personeel wordt ontslagen missen ze ervaren krachten als de markt weer aantrekt. Dat risico willen bedrijven niet lopen. Veel vacatures staan open in de techniek om te kijken wat er aan ervaring op de arbeidsmarkt rond loopt. Dan weten bedrijven hoe de arbeidsmarkt zich beweegt en wat er aan vraag en aanbod op het gebied van personeel aanwezig is. Bedrijven proberen grip te krijgen op de situatie waarin ze verkeren.