Vacature constructiebankwerker juni 2019

Constructiebankwerkers zijn metaalbewerkers die doormiddel van verschillende technieken een constructie samenstellen of opbouwen. Voor de meeste metaalbedrijven vormen de constructiebankwerkers een belangrijke functiegroep. Constructiebankwerkers kunnen over het algemeen goed tekening lezen en kunnen daarnaast ook goed samenstellen en lassen. De meeste constructiebankwerkers kunnen ook goed overweg met machines zodat ze metaal kunnen zagen, boren, slijpen, draaien, frezen en zelfs kunnen kanten en zetten. Deze laatste werkzaamheden worden in de praktijk echter meestal gedaan door zogenaamde machinebankwerkers die doormiddel van grote machines frames, constructies en halffabricaten produceren.

Constructiebankwerkers werken meestal samen met machinebankwerkers waarbij de machinebankwerkers vaak in de eerste lijn worden ingezet om onderdelen en plaatmateriaal in de gewenste vorm te brengen. De constructiebankwerker komt dan aan de beurt en zal de onderdelen gaan samenstellen, lassen of monteren. Constructiebankwerkers worden veel gezocht op de arbeidsmarkt. Dat blijkt onder andere uit het grote aantal vacatures dat open staat voor constructiebankwerkers, samenstellers en ijzerwerkers. In de meeste bedrijven lijkt de functie constructiebankwerker op elkaar maar er zijn specifieke bedrijven die speciale eisen aan constructiebankwerkers stellen. Dit kunnen bijvoorbeeld eisen zijn op het gebied van lastechniek maar ook kwaliteitseisen bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie. Deze eisen zorgen voor specifieke vaardigheden die nodig zijn om als constructiebankwerker aan de slag te gaan.

Het aanbod aan vacatures voor constructiebankwerkers is divers in 2019. Er is volop werk maar er zijn te weinig ervaren krachten beschikbaar op de arbeidsmarkt om alle vacatures van metaalbedrijven in te vullen. Daarom gaan steeds meer metaalbedrijven actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe vakkrachten. Daarvoor worden BBL trajecten gestart en andere opleidingstrajecten in het constructiebankwerken. Door de opleiding BBL constructiebankwerken en BOL constructiebankwerken worden leerlingen ontwikkeld tot vakkracht in de metaaltechniek. Geen wonder dat bedrijven en scholen leerlingen stimuleren om een dergelijke opleiding te gaan volgen. Er is namelijk de komende jaren voldoende werk voor constructiebankwerkers.