Turkse lira maandag 13 augustus 2018 weer 10 procent in waarde gedaald

Het gaat nog steeds niet goed met de waarde van Turkse lira. De Turkse nationale munt is maandag weer verder in waarde gedaald. Deze waardedaling volgt op een enorme waardedaling vorige week. Door deze ontwikkeling is er een nieuw dieptepunt ontstaan voor de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het gaat niet goed met de economie in Turkije. De oorzaak hiervan is grotendeels te wijten aan de politiek. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft met zijn autocratische beleid veel politieke tegenstanders gevangen genomen of op een andere manier het zwijgen opgelegd. Een groot deel van de Turkse bevolking heeft hiervan de nadelige gevolgen ondervonden. Inmiddels krijgen ook steeds meer buitenlandse investeerders en regeringen moeite met het beleid van Erdogan. Dat heeft directe gevolgen voor de Turkse economie.

Dieptepunt voor Turkije
Een nieuw politiek dieptepunt voor Turkije is het conflict met de Amerikanen. Dit conflict is op de spits gedreven toen Turkije weigerde de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten. Deze predikant zou door Turkije zijn vastgezet omdat hij verdacht wordt voor hulp aan terroristen. De Turkse president Erdogan hanteert het begrip terrorisme zeer breed en ziet iedereen die het niet met hem eens is als potentiële terrorist die hij uit voorzorg gevangen laat zetten. Amerika heeft deze dictatoriale despoot lang zijn gang laten gaan maar lijkt nu voet bij stuk te houden. De Amerikaanse predikant moet vrij. Als dat niet op korte termijn wordt gerealiseerd zullen er zware economische sancties worden getroffen voor Turkije. De Amerikaanse president Donald Trump heeft alvast hogere importheffingen op Turks staal en Turks aluminium ingesteld.

Economische oorlog
De Turkse minister van Financiën zou met plannen komen die er voor moeten zorgen dat de rust op de markt weer terugkeert. De Turkse bevolking en de Europese markten zijn in afwachting van deze plannen. Ondertussen gaat Erdogan door met zijn gebruikelijke retoriek. Hij heeft dit weekend weer hopeloos geprobeerd om Amerika met harde woorden ter verantwoording te roepen. Hij zei onder andere da Turkije in een ”economische oorlog” is verwikkeld. Daarnaast wees hij een regeling af met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het wordt voor Erdogan wel lastig om de economische oorlog in zijn eentje te winnen. Misschien moet hij zijn grote paleis, zijn goud en buitenlandse valuta omwisselen voor Turkse lira dat zal de Turkse economie vast een beetje helpen.