Turkse lira op laagste niveau in zeven maanden op dinsdag 7 mei 2019

De Turkse lira is dinsdag 7 mei 2019 naar het laagste punt gezakt in zeven maanden tijd. Dit gebeurde als gevolg van de beslissing van de Turkse kiesraad om een streep te zetten door de lokale verkiezingen die onlangs werden gehouden in de stad Istanboel. Op dinsdag stond de Turkse lira rond 13.30 nog op 6,88 lira ten opzichte van 1 euro. Een dag daarvoor was een euro nog 6,80 Turkse lira waard. De beslissing van de kiesraad van Turkije zorgde er voor dat de Turkse munt minder waard werd en op het laagste niveau terecht kwam in zeven maanden tijd. Er zijn veel zorgen over de waarde van de Turkse munt. De Turkse kiesraad heeft besloten om nieuwe verkiezingen uit te schrijven in de stad Istanboel.

Daardoor is er nog meer onzekerheid. De verkiezingen werden onlangs gewonnen door de oppositie in Turkije en dat was zeer tegen de zin van president Recep Tayyip Erdogan. Hij kon niet verwerken dat de AKP verloor en verklaarde dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Er werd in ieder geval geen bewijs geleverd dat de oppositie de verkiezingsuitslag had vervalst. Er werd grote druk uitgeoefend door de Turkse president op de kiesraad en uiteindelijk viel het besluit om de verkiezingen opnieuw te houden.

Er zijn niet alleen zorgen over de Turkse munt maar ook over de gehele politieke situatie in Turkije. Het land is de laatste tijd op democratisch gebied steeds verder afgegleden. Dit alles heeft na verwachting effect op de economie van Turkije. Daarom zijn investeerders terughoudend om in Turkije te investeren. Dat heeft effect op de waarde van de Turkse munt. De Turkse munt staat momenteel laag maar kan nog lager komen te staan. Dat is allemaal afhankelijk van politieke factoren en beslissingen. Bedrijven investeren nu eenmaal liever in een democratisch land dat alles goed op orde heeft dan in een land dat langzaam maar zeker op een dictatuur begint te lijken en steeds minder op orde heeft.