Toyota en Mazda gaan samen een fabriek bouwen in VS vanaf 2017

De Japanse autofabrikanten Toyota en Mazda zijn van plan om gezamenlijk een nieuwe autofabriek te bouwen in de Verenigde Staten. In totaal gaat de fabriek 1,6 miljard dollar kosten dit is omgerekend ongeveer 1,3 miljard euro. Het bericht over de nieuwe fabriek in de Verenigde Staten wordt volgens ingewijden door beide bedrijven vrijdag 4 augustus 2017 naar buiten gebracht.

Als de fabriek klaar is zullen er ieder jaar driehonderdduizend auto’s moeten worden gebouwd door in totaal ongeveer vierduizend werknemers. De locatie van de fabriek is nog niet bekend gemaakt. Naar verwachting zal de fabriek in 2021 in gebruik genomen worden. Daarnaast zou autoproducent Toyota van plan zijn om een belang van ongeveer 5 procent te nemen in Mazda. De bedrijven zouden gezamenlijk willen gaan samenwerken op het gebied van elektrische auto’s.

Op dit moment heeft Mazda niet de middelen ter beschikking om op eigen kracht een elektrische auto te ontwikkelen en te produceren. Om die reden zoekt het bedrijf een samenwerking met andere bedrijven waaronder met Toyota die wel meer ervaring heeft met het ontwikkelen van elektrische voertuigen.