In Nederland zijn tienduizenden slimme huizen, kantoren, hotels en andere gebouwen aanwezig die zijn uitgerust met domotica en toepassingen die gebaseerd zijn op internet of things. Een groot deel van deze installaties blijkt echter eenvoudig te kunnen worden gehackt door ervaren hackers. Deze conclusie komt naar voren uit een onderzoek van Daan Keuper. Deze onderzoeker is werkzaam bij beveiligingsbedrijf Computest. In totaal zouden er volgens het onderzoek dertienhonderd kwetsbare gebouwen in Nederland aanwezig zijn. Volgens Keuper zouden hackers zonder al te veel moeite en zonder toestemming de smarthomesystemen kunnen besturen van deze gebouwen. Dit bericht werd in de media gebracht door de NOS.
Volgens Keuper maken de desbetreffende gebouwen gebruik van de KNX-standaard. Deze KNX-standaard wordt om hun slimme apparatuur met elkaar te verbinden. Dergelijke systemen behoren tot internet of things. In feite is dat een internetverbinding waarmee apparatuur met elkaar kan communiceren. Dergelijke internetsystemen kunnen worden gebruikt om een breed scala aan aparaten met elkaar te verbinden.
Zo kan verlichting en verwarming met internet of things worden geregeld maar in sommige gevallen ook de zonwering. Verlichting kan bijvoorbeeld automatisch aangaan als de zon ondergaat of verwarming kan worden uitgeschakeld als men het gebouw verlaat. Inmiddels is de KNX-standaard al 24 jaar oud volgens Keuper en is deze nooit beveiligd. Dat maakt dat dit systeem door hackers eenvoudig kan worden binnengedrongen wanneer men de KNX-standaard heeft verbonden met internet. Hackers zouden door het inbreken in het systeem de temperatuur van het gebouw kunnen regelen of de verlichting.