Domotica en internet of things vaak onveilig in 2018

Internet of things is tegenwoordig steeds vaker een belangrijk onderdeel van de domotica van een woning of ander gebouw. Doormiddel van internet of things staan apparaten via een soort internetverbinding met elkaar in contact. Daardoor kunnen apparaten onderling gegevens uitwisselen. Deze internetcommunicatie bij internet of things zorgt er voor dat apparaten zo geprogrammeerd kunnen worden dat ze het beste voldoen aan de behoeften van de gebruikers van de woning.

Domotica
Men kan hierbij denken aan verwarmingsinstallaties, verlichtingssystemen maar ook aan beveiligingssystemen. Ook ovens, koelkasten en koffiezetapparaten kunnen aangesloten zijn op internet of things. De veelzijdigheid van deze vorm van domotica is groot maar dat maakt het internet of things ook kwetsbaar voor aanvallen van hackers. Niet iedereen heeft in de gaten dat apparaten die op internet of things zijn aangesloten gehackt kunnen worden. Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat de eerste hackpogingen worden gedaan.

Onderzoek naar veiligheid internet of things
De NOS heeft onderzoeken gedaan naar de veiligheid van internet of things. Hieruit kwam naar voren dat het gemiddeld tien minuten duurt voordat een apparaat dat op internet aangesloten is wordt gekraakt. Patricia Zorko, de directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de overheid geeft aan dat dit een risico is voor de gebruikers van internet of things. Hij heeft het ook over webcams die mogelijk gehackt kunnen worden waardoor mensen mee kunnen kijken in de woning van de internetgebruiker. Het is echter ook mogelijk dat het geïnfecteerde systeem een onderdeel wordt van een netwerk waarmee internetaanvallen worden uitgevoerd.

Wanneer men een apparaat op internet aansluit zullen de eerste hackpogingen waarschijnlijk al binnen 4 tot 5 minuten worden uitgevoerd dat heeft beveiligingsonderzoeker Remco Verhoef van DutchSec ondervonden. Hij had voor het onderzoek van de NOS vijf sensoren geplaatst. Deze sensoren leken slimme apparaten maar waren in feite onveilige apparaten die de aanvallen van hackers registreerden. Bij een webcam werd een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd.

Onveilige webcam
Beveiligingsonderzoekers Rik van Duijn en Wesley Neelen van Dearbytes kochten een goedkope, onveilige webcam en merkten dat er binnen vijf minuten al werd geprobeerd om de webcam te hacken. Deze hackpoging bleek echter direct succesvol tot grote schrik van de onderzoekers. Dit maakt duidelijk dat het voor hackers mogelijk is om zeer snel onveilige systemen aan te vallen die op internet aangesloten zijn. Hackers zullen er echter helaas altijd zijn daarom moet men de beveiliging van domotica en internet of things optimaliseren.