ThyssenKrupp en Tata Steel ook in maart 2017 in overleg over overname

Tata Steel is het moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden. Het bedrijf Tata Steel is een groot staalbedrijf in India dat vestigingen heeft in verschillende landen waaronder Nederland en Engeland. De staalmarkt in Europa staat echter onder druk. De Europese Unie heeft kort geleden nog besloten om de Europese staalmarkt beter te beschermen tegen het staal dan in China tegen dumpprijzen wordt geproduceerd. De importheffingen op Chinees staal gaan omhoog. Naast deze ontwikkelingen kijken staalproducenten ook gezamenlijk naar oplossingen voor de problemen in de staalproductie. Daarbij komen ook onderwerpen als ‘fusie’ en ‘overname’ aan bod.

Ook Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp zijn nog met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om hun Europese staalactiviteiten samen te voegen. Er is in een verklaring aangegeven dat de onderhandelingen constructief verlopen. Er is echter nog geen duidelijkheid of er een overeenkomst zal worden bereikt tussen de bedrijven.

Het samenvoegen van de staalproducerende bedrijven zorgt er voor dat er veel kosten kunnen worden bespaard. Dat is echter één kant van het verhaal. De andere kant is dat werknemers bezorgd zijn over hun baan. Als er vestigingen worden gesloten om kosten te besparen heeft dat meestal een direct gevolg voor de werkgelegenheid. ThyssenKrupp heeft echter een voorkeur voor een fusie met de Europese tak van Tata-Steel. Als dat mislukt gaat ThyssenKrupp een mogelijkheid bestuderen voor een afsplitsing van de Europese staaltak. Dit bedrijf moet dan een apart staalbedrijf, worden dat naar de beurs kan worden gebracht.