Volkswagen onthult zelfrijdende auto Sedric op 6 maart 2017

Autofabrikant Volkswagen heeft de afgelopen tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Net als een aantal andere automerken wil ook Volkswagen in de voorhoede lopen als het gaat om de techniek. De plaats waar nieuwe innovaties en nieuwe modellen in de autotechniek worden getoond is bij uitstek de jaarlijkse autobeurs in Genève . Voorafgaand aan deze beurs had Volkswagen haar zelfrijdende auto onthuld. Deze auto heeft van Volkswagen de naam Sedric gekregen. Het persbureau Reuters maakte de onthulling bekend.

Sedric van Volkswagen
De naam Sedric oogt in eerste instantie misschien wat vreemd. De benaming is echter afgeleid van de Engelse benaming voor zelfrijdende auto’s, dit is ‘SElf DRIving Car’. De Sedric is een zogenaamde level 5 model. Auto’s die behoren tot deze modellen zijn  technisch zo goed uitgerust dat ze volledig automatisch zouden moeten kunnen rijden. Dit houdt in dat een inzettende praktisch niets hoeft te doen. In feite hoeft de inzittende van de Sedric alleen maar de bestemming aan het voertuig door te geven en het voertuig weet haar weg richting die bestemming te vinden.

Futuristische auto
De Sedric heeft daardoor een andere inrichting dan die je zou verwachten van een auto. Zo heeft de Sedric geen stuur en ook geen gas- en rempedaal. Verder is het volgens Volkswagen de bedoeling  dat de Sedric niet het eigendom zal worden van één persoon. Dit is bij de huidige auto’s vaak wel het geval. Mensen moeten in steden gebruik kunnen maken van meerdere Sedrics. Deze voertuigen moeten worden opgeroepen doormiddel van bijvoorbeeld een app. Ze kunnen dan een Sedric oproepen met behulp van een knop of toets. Na deze oproep moet de zelfrijdende auto zelfstandig richting de aanvrager kunnen rijden zodat deze kan instappen en vervoerd kan worden naar de juiste plaats. De auto moet dus autonoom naar een locatie kunnen toerijden. Dit alles maakt de Sedric tot een futuristische auto.

OLED-scherm
De auto bevat, zoals eerder is aangegeven, geen stuur. In plaat daarvan kan men de auto bedienen doormiddel van mondelinge opdrachten. Dit noemt men ook wel stembesturing. Verder bevat de Sedric een groot OLED-scherm. Hierop kan via augmented reality informatie over de situatie op de weg worden gepubliceerd aan de inzittende. Daarnaast kan men op het OLED scherm ook films kijken.

Het model Sedric van Volkswagen is belangrijk voor de autoproducent. Het bedrijf beschouwd de Sedric als de “vader” van een aantal nieuwe automodellen van het bedrijf die geheel of gedeeltelijk zelfstandig moeten kunnen rijden. Volkswagen heeft meerdere merken binnen haar holding en zal de zelfrijdtechnologie daarom in verschillende merken en modellen kunnen toepassen. De Sedric heeft zelf geen merknaam gekregen. Men noemt deze zelfrijdende auto geen Volkswagen Sedric, maar desondanks is de Sedric wel door Volkswagen ontwikkeld.

Doelgroepen voor zelfrijdende auto’s
Volkswagen-ceo Matthias Mueller heeft bekend gemaakt dat Volkswagen de komende jaren miljarden euro’s gaat investeren in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Het bedrijf wil daarbij vooral aandacht schenken aan de mobiliteit van bepaalde doelgroepen in de maatschappij die niet goed kunnen autorijden of die niet auto mogen rijden. Ook voor gehandicapten zoals mensen die blind zijn hoopt Volkswagen een oplossing te kunnen bieden met haar zelfrijdende auto’s.