Tesla presenteert Model Y elektrische auto in maart 2019

Autofabrikant Tesla heeft in maart 2019 haar Model Y gepresenteerd. Hierdoor is het aanbod van Tesla verdubbeld van twee naar vier modellen. Het nieuwe automodel wordt op de markt gebracht tussen het Model 3 en de Tesla Model S. Het laatste model is al wat ouder daarom zal de Tesla Model Y vooral veel techniek bevatten die overeenkomstig is het de Tesla Model 3. Ook deelt de Tesla Model Y haar platform met het Model 3. Verder lijkt het uiterlijk van de Model Y ook veel op het Model 3 alleen is het Model Y wel wat groter.

Tesla had eerder ook een Model X op de markt gebracht. Ook dat automodel leek op een andere variant van Tesla namelijk de Model S alleen was het Model X dan ook weer de grotere variant. Momenteel is het nog onduidelijk hoe groot de Modely precies zal zijn. Elon Musk, de topman van Tesla, had eerder aangegeven dat de Tesla Model Y ongeveer tien procent groter zal zijn dan het Model 3. In totaal worden er vier versies van de Model Y geproduceerd. Dit zijn de Standard Range, Long Range, Dual Motor AWD en de Performance.

Er zijn verschillen tussen de hiervoor genoemde varianten op het gebied van prijs en rijbereik. Deze verschillen zitten ook op het gebied van de maximale snelheid. De Standard Range, Long Range en Dual Motor AWD halen respectievelijk 193, 209 en 217 kilometer per uur en de Performance accelereert in slechts 3,5 seconden naar 100 kilometer per uur. De topsnelheid van de Performance is 241 kilometer per uur. Hieronder staat het opgegeven rijbereik en de prijs:

  • Standard Range: 370 kilometer, 39.000 dollar
  • Long Range: 482 kilometer, 47.000 dollar
  • Dual Motor AWD: 450 kilometer, 51.000 dollar
  • Performance: 450 kilometer, 60.000 dollar