Tata Steel heeft lagere winst geboekt begin 2023

Het Indiase staalconcern Tata Steel heeft minder winst geboekt in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar. Dit kwam onder andere door onderhoud aan de staalfabrieken in IJmuiden. Wereldwijd verkocht Tata Steel in het laatste kwartaal van haar boekjaar wereldwijd voor 7,1 miljard euro aan staal. Dit bedrag ligt ongeveer 9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in het vierde kwartaal van het vorige boekjaar. Doordat er minder staal werd verkocht nam ook de nettowinst van het bedrijf af. Deze nettowinst daalde met 83 procent en kwam daardoor uit op een bedrag van ongeveer 190 miljoen euro.

Met name in Europa daalde de vraag naar staal. Industriële klanten in Europa zijn bang voor recessie daarom is de vraag naar staal lager. Als er namelijk een recessie plaatsvind zal dat een effect hebben op de productie. Daardoor zal de vraag naar grondstoffen over het algemeen ook afnemen. Staal is een belangrijke grondstof in onder andere de scheepsbouw, jachtbouw en werktuigbouwkunde. Als de bedrijven in deze sectoren verwachten dat ze minder gaan omzetten zullen ze ook minder materialen inkopen.

De daling in de vraag is niet het enige probleem voor staalproducenten. Het produceren van staal wordt namelijk ook steeds duurder. Dat komt onder andere door de prijzen van energie die exposief waren gestegen. De kosten van steenkool namen toe terwijl de prijzen voor staal daalden. Verder had Tata Steel te maken met vertragingen met betrekking tot de aanpassingen aan een koudwals bij de locatie in IJmuiden. Deze situatie drukte ook de opbrengsten van het bedrijf aldus financieel bestuurder Koushik Chatterjee. De staalproducent kon daardoor haar leveringsverplichtingen niet altijd nakomen.