Stofkapjes en stofmaskers zijn geen medische mondkapjes

Mensen die een besmetting met het coronavirus willen voorkomen zijn gevoelig voor berichten over persoonlijke beschermingsmiddelen die mensen tegen het coronavirus kunnen beschermen. Daarnaast zijn er mensen die graag winst willen behalen uit deze moeilijke tijd en op verschillende manieren mensen goedkope rommel proberen aan te smeren als schijnveiligheid. Zo worden onder andere stofmaskers verkocht als medische mondkapjes.

Zo werd een tijdje terug in de media bekend gemaakt dat apotheken in Amsterdam eenvoudige stofmaskers verkochten van de Gamma als medische mondkapjes. Een woordvoerder van de GGD vis verbaasd over deze gang van zaken. Volgens de woordvoerder zijn stofkapjes niet geschikt om gebruikt te worden tegen het coronavirus. Daarnaast wordt de aanschaf van mondkapjes in veel gevallen afgeraden als burgers niet ziek zijn.

Bovendien geeft de woordvoerder van de GGD aan dat de mondkapjes van de GAMMA niet aan de regels voldoen. Dat is ook logisch want deze mondkapjes zijn niet geschikt voor medisch gebruik. Het is daarom onlogisch dat deze mondkapjes worden verkocht door apotheken. Volgens het RIVM zouden medewerkers van de apotheken moeten weten dat stofmaskers niet verantwoord zijn voor medisch gebruik.