Staalconcern ArcelorMittal bouwt installatie in Gent vanaf juni 2018

Staalconcern ArcelorMittal is gestart met het bouwen van een afzuiginstallatie waarmee CO2 wordt afgevangen. De installatie wordt gebouwd voor de hoogovens in Gent. Het afgevangen CO2 wordt omgezet in bio-ethanol. De totale bouw en installatie kost ongeveer 150 miljoen euro.

ArcelorMittal voert het project niet alleen uit maar werkt samen met het Amerikaanse bedrijf LanzaTech. Dit technologische bedrijf heeft het systeem waarmee de CO2 kan worden afgevangen ontwikkelt en bedacht. In de metaalproductie wordt nog vrij veel CO2 uitgestoten. De sector probeert doormiddel van nieuw technologieën de CO2 emissie te reduceren. De nieuwe technologie van LanzaTech is volgens staalproducent ArcelorMittal een nuttig middel dat ingezet kan worden om de staalsector op weg te helpen om CO2-neutraal te worden.

Het bouwen van de CO2 afvanginstallatie duurt ongeveer twee jaar. Daarna kan de installatie daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de CO2 reductie. De afzuiginstallatie moet na de installatie ieder jaar net zoveel CO2 besparen als 100.000 elektrische auto’s doen wanneer deze brandstofvoertuigen vervangen.