Hogere vraag stuwt winst staalconcern ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal heeft in 2017 te maken gehad met positieve omstandigheden op de staalmarkt. ArcelorMittal is wereldwijd de grootste staalproducent. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar een hogere omzet en een hogere winst weten te behalen dan in 2016.

Ebitda
De ebitda oftewel het bedrijfsresultaat bedroeg in totaal 8,4 miljard dollar, dit is omgerekend 6,8 miljard euro. De ebitda is de belangrijkste winstgraadmeter voor het bedrijf. Deze ebitda is het hoogste niveau sinds 2011.
Ook de omzet van ArcelorMittal steeg. Deze omzet kwam uit op 68,7 miljard dollar in 2017. Dat is aanzienlijk meer dan de 56,8 miljard dollar die het bedrijf in 2016. ArcelorMittal heeft in 2017 in totaal 85,2 miljoen ton staal verscheept. Dit is een groei van 1,6 procent ten opzichte van 2016.

Vraag naar staal blijft groot
ArcelorMittal is positief over de ontwikkelingen in de staalindustrie. De vraag naar staal blijft volgens het bedrijf ook de komende tijd erg groot. Topman Lakshmi Mittal merkt wel op dat de staalmarkt op dit moment te maken heeft met een zogenaamde overcapaciteit. Dit houdt in dat er meer staal wordt geproduceerd dan dat er vraag is naar staal en staalproducten. Verder zijn er ook nog steeds oneerlijke handelspraktijken in de staalsector aanwezig. Hierbij doelt de topman onder andere op de import van goedkoop Chinees staal op de Europese markt.