Sollicitatierobot Amazon ‘ontslagen’ in 2017

Amazon gaat stoppen met het inzetten van haar zogenaamde sollicitatierobot. Deze sollicitatierobot is in feite een geautomatiseerd systeem dat gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. Dit systeem moest de organisatie ondersteunen bij de werving en selectie van nieuwe werknemers. Men is er echter achter gekomen dat deze sollicitatierobot structureel de voorkeur had voor mannelijke sollicitanten.

Sinds 2014 werd door een team van specialisten binnen Amazon gewerkt aan een systeem dat automatische de cv’s van sollicitanten door kon nemen en op basis van selectiecriteria kon beslissen of de sollicitant geschikt of ongeschikt was voor de functie. Dit systeem is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en zorgde er voor dat kandidaten een aantal sterren toegekend kregen op basis van hun profiel. De sollicitatierobot van Amazon was populair. Als je bijvoorbeeld 100 cv’s in dit systeem stopte kon daarmee een top vijf van de beste kandidaten worden samengesteld. In 2015 kwam men er echter achter dat het systeem niet bepaald genderneutraal werkte. Volgens de organisatie zat het probleem vooral in de combinatie tussen technologie en de structurele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sector.

Kunstmatige intelligentie is gebaseerd op basis van patronen. De sollicitatierobot beoordeeld eerst wat voor profielen in het verleden zijn aangenomen door het bedrijf. Vervolgens worden de patronen in de profielen vergeleken met de patronen van sollicitanten. Omdat de afgelopen tien jaar vooral mannen zijn aangenomen door Amazon werd waarschijnlijk ook het geslacht als een selectiecriteria beschouwd. Profielen waarin het woord “vrouwen” of “ vrouwenteam” stond kregen een minpunt bij de beoordeling van de sollicitatierobot. Dit selectiesysteem werd beoordeeld en men kwam er achter dat het nauwelijks aan te passen was. Daardoor heeft Amazon besloten om de sollicitatierobot niet meer te gebruiken. Deze beslissing werd in 2017 al genomen.