Amazon koopt startup Blink in 2017

Winkelgigant Amazon gaat een zogenaamde startup kopen. Een startup is een jong bedrijf dat vaak innovatieve producenten ontwikkelt en verkoopt. De naam van de startup die gekocht wordt is Blink. Dit bedrijf maakt al vanaf 2014 slimme beveiligingscamera’s en deurbellen. Het bericht over de overname werd bekend gemaakt door Slashgear. Blink is onder andere actief in het ontwikkelen van draadloze apparaten voor in huis. Dit zijn apparaten die werken volgens het principe van internet of things. Dit houdt in dat het gaat om apparaten die op het wifi-netwerk zijn aangesloten. In feite communiceren de apparaten dus via internet vandaar de benaming internet of things.

Domotica
Internet of things, oftewel het internet der dingen, is een onderdeel van huisautomatisering en gebouwbeheersystemen. Dit wordt ook wel domotica genoemd. Domotica wordt steeds belangrijker in huisinstallaties omdat doormiddel van domotica het woongenot en de veiligheid van woningen vergroot wordt. Daarnaast zorgt domotica er ook voor dat woningen dikwijls energiezuiniger kunnen worden verwarmd en verlicht. Er kunnen in domoticasystemen verschillende componenten worden ingebouwd en geprogrammeerd waardoor verlichting en verwarming uitsluitend in werking worden gezet als er daadwerkelijk mensen in de gebouwen en woningen aanwezig zijn. Internet of things en domotica brengen ook weer veiligheidsproblemen met zich mee. Zo zijn er verschillende organisaties die bang zijn dat internet of things er voor zorgt dat hackers een mogelijkheid krijgen om apparaten en beveiliging in een woning aan of uit te zetten. Dat zorgt voor veiligheidskwesties. Verschillende startups proberen hier oplossingen voor te bedenken net als gerenommeerde bedrijven.

Slimme camera’s en deurbellen
Startup Blink zal zich de komende tijd nog richten op het ontwikkelen en verkopen van camera’s en videodeurbellen. Dit doet de startup onder eigen merk maar wel via de Amazon-winkel. De eigenaren van Blink zeggen dat er in eerste instantie weinig zal veranderen. Het is echter onduidelijk wat Amazon precies met de techniek van Blink wil doen. Ook is het niet bekend wat Amazon heeft betaald voor de startup. Hoewel startups zich meestal richten op nieuwe innovaties is de technologie van Blink niet nieuw. Toch zijn de producten van deze startup wel eenvoudiger in gebruik dan de apparaten van de meeste concurrenten op dit gebied. Er is namelijk sprake van minder kabel-aansluitingen. De apparaten van Blink werken op batterijen. Dat alles zorgt er voor dat de producten goedkoper zijn.